Veliko igralcev športnih stav v Sloveniji še vedno ne ve, kako je z obdavčitvijo dobitkov na tujih stavnicah. Ravno iz tega razloga bomo v tem članku odgovorili na nekaj pomembnih vprašanj.

V Sloveniji je trenutno edina športna stavnica z uradno koncesijo Športna loterija. Vseeno to ne pomeni, da vam ni dovoljeno igrati športne stave na tujih športnih stavnicah kot so: bet365, bet at home in druge.

Zakon pravi slednje:

Od leta 2011 nadzor za dostop do tujih stavnic izvaja Furs. Omenjeni nadzorni organ lahko sodišču predlaga, da operaterji (A1, Telekom, Telemach …) blokirajo dostop do spletne strani tuje športne stavnice. To pa je tudi vse kar lahko država naredi, da vi ne igrate športnih stav na tuji športni stavnici. Ravno zaradi omenjenih blokad lahko na naši spletni strani zasledite aktualne alternativne povezave na tuje stavnice.

Kakšna je obdavčitev dobitkov?

Vaše dobitke iz tujih stavnic si po navadi nakažete na vaš osebni račun. Tudi če si ga nakažete na kakšno spletno denarnico (Paypal, Skrill in druge) pa to ni nobena težava. Zakon v Sloveniji namreč jasno piše:

Dobitki iz športnih stav, ki se izvajajo po internetu pri tujih stavnicah in se nakazujejo na osebne račune v Republiki Sloveniji, niso obdavčeni po Zakonu o dohodnini in tudi ne po Zakonu o davku na dobitke pri klasičnih igrah na srečo.

Navedeno torej jasno pove, da vaši dobitki na tujih športnih stavnicah ne veljajo za dohodek, torej ga ni potrebno prijaviti Fursu. Poenostavljeno povedano, če na stavnici bet365 v enemu mesecu zasluzite 300 EUR in si jih nakažete nazaj na svoj osebni račun, ne boste imeli nobenih težav. Prav tako ne boste plačali nobenega davka, torej vam ostane celotnih 300 EUR.

Kaj pravi Furs

Tudi sami smo se obrnili na Furs in jim poslali vprašanje. Vprašanje je seveda bilo ali je dovoljeno igrati športne stave na tujih športnih stavnicah in kakšna je obdavčitev. Odgovor je bil jasen, in sicer da lahko igramo stave na tujih stavnicah in da dobitki v skladu z zakonom niso obdavčeni. Je pa Furs tudi omenil, da lahko ostanete brez denarja na stavnici, v kolikor le ta preneha z delovanjem ali pa v kolikor se stavnici zablokira URL spletni naslov. To je seveda upravičena skrb, pri tujih športnih stavnicah se namreč splača biti dodatno previden, pri kateri stavnici igrate športne stave. Priporočamo, da ob poplavi tujih športnih stavnic igrate le na najbolj uveljavljenih. Skrbi glede blokade URL-ja tuje stavnice pa je po našem mnenju odveč, saj se vedno najde alternativni URL dostop.

Končna misel

V Sloveniji torej lahko igrate športne stave tudi na tujih športnih stavnicah. Čeprav te nimajo koncesije za prirejanje iger na srečo, pa regulacija tega področja v Sloveniji ni uspešna. Ravno zaradi tega lahko država naredi zgolj in samo blokado URL-ja tuje stavnice in nič več. Vi kot uporabnik tuje športne stavnice imate vso pravico igrati športne stave. Poleg tega si lahko izplačate dobitke in vam tega ni potrebno prijaviti nobenemu organu. Prav tako je obdavčitev dobitkov na stavnicah 0%, torej je ni.